Ötletek a gyerek nyári időtöltéséhez. – Itt a nyár és nehéz elfoglalni a gyerekeket.

Júl - 03 2013 | By

Sokan küzdenek azzal, hogy a gyermek unatkozik, nem tudja mivel töltse a hirtelen megszaporodott szabadidőt.

unatkozogyerek

A szülők dolga sem könnyű, hiszen nem megoldható, hogy a gyermek az egész nyarat táborokban töltse. Anyagilag sem kifizethető, de valljuk be őszintén, nem is szeretnénk egész nyárra nélkülözni a társaságukat!

Ha unatkozik a gyermek, gyakran megkérdezi, hogy mit csináljak?

Ekkor az a legrosszabb, ha a szülő akar okos tanácsokat adni, hogy mit csinálhatna.

Egyik sem fog tetszeni neki, kivéve azok, amelyek közös élvezetes időtöltésről szólnak (kirándulás, strand, foci, …).

Na, de nem is azokkal az időszakokkal van gond, amikor együtt tudjuk tölteni az időt, hanem azokkal, amelyet egymagában kell eltölteni a gyermekünknek.

Nyilván nem apró gyerekekre gondolok, mert őket nem lehet egyedül hagyni, hanem kicsit nagyobbakra, akiket már egyedül hagyhatunk némi telefonos ellenőrzéssel.

Szóval, ott tartottam, hogy a gyermek unatkozik.

Mit tehet ilyenkor a szülő?

Említettem, hogy ha Te magad próbálod kitalálni, hogy mit csináljon a gyermek, az jellemzően nem fog működni. Azért nem, mert a gyermeked ekkor nem befogadó. Az unalom állapotában van és eltekintve a nagyon jó ötletektől, nem vevő semmire.

Ilyenkor tegyél elé egy papírlapot és kérd meg, hogy találjon ki magának 50 olyan dolgot, amit szívesen csinálna, és amit tudna is csinálni a fennálló körülmények között.

Az első néhány ötlet nehezen fog megszületni. Ekkor segíthetsz neki azzal, hogy a figyelmét egy kérdéssel irányítod kicsit.

„Gondolj bele, hogy mit csináltál akkor, amikor legutoljára egyedül voltál és mégis jól érezted magad?”

Ha nehezen kapható a listakészítésre, akkor ajánlj fel egy díjat, egy nyereményt a jó listáért cserébe (fagyizás, mozi, …) és mond el, hogy a listakészítést azért csinálja, hogy amikor legközelebb unatkozni fog, akkor csak előveszi és választ egyet az ott szereplő tevékenységek közül.

Mond el, hogy amikor az ember unatkozik, akkor nem éppen kreatív. Kicsi az esélye, hogy képes lesz kitalálni, hogy mi tévő legyen. Leginkább olyan dolgok fognak eszébe jutni, amire éppen akkor nincs lehetősége. Minden olyan, ami akkor és ott nem működik.

Ahogy kezd kimászni az unalom állapotából és kicsit jobb állapotba kerül, oldódik ez gátlás és elkezdenek jönni a működőképes ötletei.

Ezért kérünk 50 és nem 10 ötletet összeírni, ami első pillantásra lehetetlennek tűnik, de ahogy belelendül a gyermek, ha nem hagyja abba, egyre több jó ötlete támad és gyakran sokkal több, mint 50 ötletet sikerül leírnia.

Ahogy megcsinálta az 50-es listát, beszélgess el vele, hogy:

„Ugye az elején azt gondoltad, hogy lehetetlen 50 ötletet kitalálni.
Emlékezz vissza, hogy mi történt akkor, amikor elkezdtek jönni az ötleteid. Ugye hogy jobban érezted magad?

Figyeld meg, hogy még mielőtt eljutottál az 50 ötlet összeírásáig, már tudtad, hogy mit fogsz majd csinálni szívesen, miután kész leszel a listával.
Emlékezz erre, mert ez fog történni akkor is, amikor legközelebb unatkozni fogsz. Kiválasztasz egy ötletet a listáról, de nem lesz semmi motivációd hozzá. Azért nem, mert az unalom állapotában vagy.

Ahogy elkezded a ténykedést, amit kiválasztottál, kis idő elteltével azt fogod tapasztalni, hogy jobb kedved lesz és elmúlik az unalom. Egyre jobban fogod élvezni, amit csinálsz és ezzel túl is léptél az unalom állapotán.”

A lista elkészítése ezek alapján alkalmas lesz egy pozitív tapasztalat megszerzésére, másrészt kiváló kiindulási eszköz lesz akkor, amikor a gyermek ismét unatkozni fog és egyébként képtelen lesz kitalálni, hogy mit csináljon.

 

Még egy hasznos ötlet: Készítsetek napirendet, amiben órára lebontva megvan, hogy mit fog csinálni.

Erről legközelebb fogok írni.

Addig is kellemes gyakorlást!

Török József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.