PDF formátumot mindenkinek!

feb - 25 2010 | By

Ki ne ismerné az Adobe által kifejlesztett, majd nyílt szabvánnyá vált PDF formátumot? (Portable Document Format)

Ezt a remek fájlformátumot különféle dokumentumok Internetes terjesztésére készítette a gyártó. A tömörített fájlformátum kis helyfoglalást, illetve az elküldés során, kis Internetes sávszélességet igényel.

A PDF dokumentum eszköz független. Ez azt jelenti, hogy a különféle operációs rendszerekre telepített ingyenes olvasóprogrammal megtekinthetjük és nyomtathatjuk is.

A PDF dokumentum tartalmazhat szöveget, képet, táblázatot, kitölthető, interaktív beviteli mezőket, nyomógombokat és hiperhivatkozásokat is. (Hivatkozhatunk a dokumentum belső, adott tartalmára (szövegre, képre), vagy egy külső objektumra is (pl. Weboldal)) Előállíthatunk nagyfelbontású, színhelyes nyomtatás céljára készített PDF dokumentumot. Tartalmában kereshető PDF dokumentumot. (A dokumentumot egy adott szóra, vagy szövegre keresve, megtalálhatjuk a címe, vagy a tartalma alapján a számítógépünk merevlemezén, vagy az Interneten.)

Készíthetünk jogosulatlan megnyitás ellen jelszóval védett, esetleg titkosított PDF dokumentumot. Vagy módosítás ellen jelszóval védett PDF dokumentumot. A dokumentumhoz beállíthatunk cégemblémás vízjelet, a megnyíló PDF dokumentum nézeti módját (pl. a dokumentum ablak magassághoz, vagy szélességhez igazítás, …) Fájlokat csatolhatunk a dokumentumhoz, és még számos lehetőségünk van a PDF formátum lehetőségeinek kihasználására. Digitális aláírással láthatjuk el a PDF dokumentumot.

Megfelelő hitelesítő szolgáltatás birtokában, természetesen hitelesített digitális aláírással. A PDF formátum népszerűsége nem véletlen tehát. Sokan nem tudják, de ha minőségi PDF dokumentumot szeretnénk előállítani, akkor ma már nem kell százezres kiadásba vernünk magunkat. Persze, az is igaz, hogy az ingyenes PDF készítő programokkal nem tudunk igazán tömör fájlokat létrehozni, és nincs lehetőségünk a szolgáltatások zömének elérésére sem. Ismerek pár ingyenes és több fizetős PDF készítő alkalmazást. Nagy különbségek vannak azok képességeiben. Az általam legkedveltebb PDF készítő és visszaalakító programcsomag az

ABBYY PDF Transformer Pro 3.0

A csomag többszörös díjnyertes. Mindent tud, amire egy átlagos irodának szüksége lehet. Roppant kis fájlméret előállítására képes, miközben kimagaslóan jó kép- és nyomatminőséget garantál. Nem csak PDF fájlok előállítására képes, hanem PDF fájlok visszaalakítására is (Word, Excel, szöveg fájlokká, képekké…). Természetesen magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkezik! Leginkább azt szeretem benne, hogy a különféle PDF dokumentumok előállításához készíthetek egy-egy sablont, amely a konvertálás során roppant módon lerövidíti a munkámat. Így nagyon egyszerűvé és gyorssá válik a PDF fájl készítés.

Mondjuk, Word-ből kiindulva ez a következőképpen történik:

–        Nyomtatás az ABBYY virtuális nyomtatójára

–        A dokumentumnak megfelelő sablon (profil) kiválasztása

–        Keresési információk beírása a dokumentumhoz

–        Nyomtatás

Készítettem sablont ajánlathoz, Internetre szánt hírlevélhez, számla másolat küldéséhez, visszaigazoláshoz, stb.

A program ára a tudásához képest bagatel. 17 500 forint +ÁFA Csak összehasonlítás végett, az Adobe Acrobat Standard ára: 110 700 Ft +ÁFA. (És ez a legolcsóbb Acrobat csomag.) Én sokféle PDF dokumentumot készítek, de nem találtam olyat, amire ne lett volna tökéletesen megfelelő az ABBYY PDF Transformer Pro 3.0 Ja, el ne felejtsem.

Készítettem hozzá egy ~45 perces magyar nyelvű oktató videót, amely megtanítja a program profi kezelésének legfontosabb lépéseit.

 

http://www.konnyentanulas.hu/tananyagaink/az-abbyy-pdf-transformer-pro-3-0-telepitese-es-hasznalata/

 

Érdemes megtanulni a lehetőségeket és azok beállítását, mert e-nélkül például nem lesz kereshető az Interneten publikált PDF dokumentumunk. (A keresőprogramok nem látnak bele és ezért annak tartalmát nem képesek katalogizálni.)

Az igényes céges kommunikáció megköveteli a korszerű formában publikált céges dokumentumokat. Egy üzleti ajánlatot például nem túl elegáns Word, vagy Excel file-ban leadni. Annak veszélyeiről nem is beszélve.

2 thoughts on “PDF formátumot mindenkinek!

 1. Futár Ernő szerint:

  Nem működik ez.
  Mármint most épp a Transformer + változat kapható, és abban az átalakításra gondolok.
  A kereshető pdf ezer hibával terhelt, az ékezetekkel is baj van, és mintha egyes dolgokat csak kiemelt szövegben találna, közönséges szövegben nem. Erre még mondhatnám, hogy az olvasó hibás, nem a transformer.
  Wordbe átalakítva van, ami ábrát rátett a szövegre, van, amit táblázatba szerkesztett szövegként értelmezett, van, amit ábraként hagyott.
  Epubot is megpróbáltam, ugyanúgy bánt ugyanazokkal az ábrákkal, tehát a transformernek van a gondja.
  Érdekes, hogy mind wordben, mind epubban a magyar szöveg hibátlan… De nem vígasztal igazán.

  A többi feladatra biztosan jó… de azok nagy részére van ingyen program.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Ernő

   Sajnos a legújabb változatot nem volt módom tesztelni, így nem tudok véleményt mondani róla.

   Érdemes volna utána néznie, hogy van-e frissítő verzió az Ön által használt verzióhoz.

   Üdvözlettel: Török József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.