Standby, őrláng, energiatakarékosság…

feb - 18 2010 | By

Tegnap bejött hozzánk (az üzletembe) egy elektromérnök ügyfelünk. Beszélgettünk kicsit. Elmondta, hogy megmérte és kiszámolta, hogy mennyi áramot fogyaszt a számítógép sarok (számítógép leállítva, monitor készenléti módban és még nem tudom, mi van ott). Arra jutott, hogy havonta 700 forintjába kerül ez a kis könnyelműség.

 

Azt ecsetelte továbbá, hogy elég szépen fogyaszt a készenléti módban hagyott televízió, videó és az egyéb készülékek is. Havi szinten ezek is elfogyasztanak 300-400 forintot.

Mint tudjuk, az elektromos hálózatra csatlakoztatott tápegységek akkor is fogyasztanak némi áramot, ha a rájuk csatlakoztatott készülék nem üzemel. Ehhez képest jóval pazarlóbb a készülékek Standby, azaz készenléti üzemmódja.

A távvezérlők bevezetésével terjedt el a készülékekben a készenléti üzemmód alkalmazása. Minél kevésbé korszerű egy készülék, annál pazarlóbb annak készenléti üzemmódja.

Arról beszéltünk, hogy magát a televíziókészüléket nem érdemes naponta többször ki/be kapcsolni a főkapcsolójával (ez áramtalanítja a készüléket), mert akkor hamar elromlik a főkapcsoló. Annak cseréje meg nem 5Ft.

Inkább érdemes egy olcsó kapcsolós elosztót bekötni elé, és azzal áramtalanítani a TV-t, a videót, …

Én is kedvet kaptam a dologhoz. Kipróbálom, és egy-két hónap múlva megmondom, mennyi lett a spórolás.

Próbáld ki Te is!

Ha szünetmentes tápegységet használsz a számítógép áramellátásának stabilizálására, akkor azt áramtalanítás előtt érdemes kikapcsolnod, mert bizony sivítani fog az áramellátás megszüntetése miatt. Ez azonban nem jelent problémát. Ha napi 1-2 órát üzemelteted a számítógépet, akkor azalatt a szünetmentes tápegység is kondicionálhatja magát.

Csupán arra érdemes odafigyelned, hogy hosszú áramszünet után ne áramtalanítsd a szünetmentes tápegységet. Hagyj neki időt arra, hogy feltöltse magát.

Mire jó az őrláng?

Az egyik ismerősöm gázkészülékekkel foglalkozik. Ő említette, hogy a gázkazán őrlángja is megkajál napi 1 m3 gázt. Nem semmi. Erre találták ki a korszerű típusoknál a piezoeletromos gyújtást, ami minden tüzelési ciklus elején begyújt. Így megspórolható az őrláng fogyasztása.


A probléma csak az, hogy ezek a piezoelektromos begyújtó szerkezetek a napi többszöri használat következtében általában nem bírják túl sokáig (1-2 év). Ekkor viszont mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a javítás miatt. Drága a kütyü is, +kiszállás, meg a szerelő munkadíja. Nesze neked spórolás.

Ami jó a kazánnak az nem jó nekem!?

Elég régi gázkazán üzemel a házam pincéjében.
Nagyjából 6 éve, amióta itt lakom, úgy üzemeltetem, hogy az előremenő víz hőmérsékletét 55 C0-ra állítottam.
Sokszor bekapcsol ugyan a fűtés, de nagyon takarékosan üzemel a rendszer.
A havi gázszámla a leghidegebb téli hónapokban sem haladta meg még 65 ezer forintot.
Két hónapja kihívtam egy gázszerelőt, hogy tisztítsa ki a gázkazánt. 6 éve nem nyúlt hozzá senki.
A szerelő azt mondta, hogy nem ideális a kazánnak az általam beállított 55 C0-os kimenő vízhőmérséklet.
Így túl gyakran bekapcsol a fűtés és az égéstérben víz csapódhat ki, ami károsíthatja a kazánt.
Azt javasolta, hogy állítsuk 75 fokra a kimenő víz hőmérsékletét. Ez jobban megfelel a kazánnak.
Megtörtént.
Erre meg drasztikusan felment a gázfogyasztás.
Sikerült 1 hónap alatt 92 ezer forintos gázszámlát produkálni.


Úgy látszik, hogy ami jó a kazánnak, az nem jó nekem. L

Érdekes, terjesztésre érdemes gondolatok az energiatakarékosságról:

Egyszer beszélgettem a mosógépszerelőnkkel. Mosogatógépekről volt szó. Azt mondja a szerelő, hogy a gyártók egyre alacsonyabb hőmérsékletű mosóprogramokkal csábítják a vásárlókat. A, A+, A++ jelzésekkel igyekeznek rávenni bennünket arra, hogy többet fizessünk a mosó, vagy mosogatógépért.

No, de nézzünk a lepel mögé.

Az általam nagyra tartott szerelő szerint, minél alacsonyabb hőfokon végezzük a mosást, mosogatást, annál tovább tart a mosási, mosogatási program. Elektromos energiát ugyan spórolunk de jóval tovább használjuk a berendezés forgó alkatrészeit. A motort, a csapágyazást, stb. Magyarra fordítva, ugyanazt a minőségű mosó, vagy mosogató gépet mérhetően hamarabb el fogjuk használni. Nesze neked megtakarítás. Az áramon spórolsz havi párszáz forintot, de 3 év helyett 2 év után vehetsz egy másik berendezést. Mert hát a mai drága és korszerű masinákat 2-3 évesen gyakran nem érdemes javíttatni. Olyan drága az alkatrész, hogy egy komolyabb hiba esetén olcsóbb és jobb megoldás venni egy másikat.

Na, így gyártjuk mi a Zöld környezetszennyező berendezéseket.

Javítani nem divat. Vegyünk másikat…

Szerintem nincs ez így rendben.

Veszel például egy olcsó nyomtatót, majd annyiba kerül a festék hozzá, hogy megfontolandó, új nyomtatót vegyél, vagy drága festéket a meglévő nyomtatóhoz.

Az általam nagyon kedvelt Hewlett Packard (HP) a garancia időn túli lézernyomtató javítására olyan árat ajánl, hogy ne válaszd a javítást, hanem vegyél egy új nyomtatót. Ez sajnos akkor is így van, ha kis hibája van a nyomtatónak. Mondjuk, csupán egy 250Ft-os alkatrészt kellene kicserélni. Egységjavítás, hallatszik a jelmondat. Egy új nyomtató árának 1,2-szeresének megfelelő áron.

Nóóórmális?

Hála az égnek, egyre több kis céggel találkozom, akik néhány hibára ésszerű javítási megoldást ajánlanak.
Például a http://www.burocopy.hu/

 

Nem is olyan takarékos az energiatakarékos izzó?

Megszüntették a 100W-os hagyományos izzólámpák gyártását. Hurrá, milyen jó! Az úgyis a leginkább pazarló világító eszköz.

No, ismét nézzünk a lepel mögé:

Néhány hónapja olvastam egy cikket a HVG-ben. A szakértő a következőket mondta:

A 100W-os izzó annyi fényt állít elő, mint 2 db 60 W-os hagyományos izzó. Mégsem a 60W-os izzó gyártását állították le.

A hagyományos izzó nem érzékeny a gyakori be/kikapcsolásra. A kültéri viszonyokat is jól viseli, így ideális az udvari világítás megvalósításához.

A hagyományos lámpaizzó előállítása olcsó, és ezért olcsó maga az izzó is. Ha elhasználódik, 99,8%-ban könnyen újrahasznosítható fém és üveg marad utána.

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek nem szeretik a gyakori kikapcsolást.  Ha túl gyakran kapcsolod ki és be őket, akkor hamar elromlanak.

Az energiatakarékos világítótestek előállítása drága mulatság. A gyártás során sok víz és energia szükséges. Éppen ezért maga a világító test is drága. Ha elhasználódik veszélyes hulladékok maradnak utána, amelynek az újrahasznosítása is kifejezetten drága. A dobozra magas élettartamot írnak, de az asz igazság, hogy a legtöbb energiatakarékos fénycső, két év után már csak az eredeti fényerejének 60%-át tudja előállítani. Az élettartamuk egyébként jellemzően nem éri el a dobozra írtat.

Azt sugallják a gyártók és a politikusok, hogy az energiatakarékos kompakt fénycsöveké a jövő. Meg is hozzák ennek érdekében a „szükséges” intézkedéseket. De vajon mi az igazság? Vajon olyan jó a kompaktfénycső?

Annyi bizonyos, hogy nem mindegy milyen márkát választasz, és milyen célra használod.

Nálam a Philips kompaktfénycsövek nem teljesítettek túl jól. A Tunsgram fénycsövek kifejezetten csalódást keltettek. A GE (General Electric) és az IKEA-s fénycsövekkel volt a legjobb tapasztalatom.

Neked mik a tapasztalataid?

9 thoughts on “Standby, őrláng, energiatakarékosság…

 1. Kozma Éva szerint:

  Évekkel ezelőtt bevezettük családunkban a standby állapot megszüntetését, azaz éjszaka, amikor mindenki alszik, és nappal, amikor senki sincs otthon, minden standby-ozható készülék teljesen ki van kapcsolva. Havi 2-3 ezer Ft-os megtakarítás! A mi villanyszámlánk 5 évvel ezelőtt is ugyanannyi volt, mint most. Pedig azóta ment fel a villanyáram ára rendesen!
  Érdemes!
  (Közben azért más energiatakarékos megoldásokat is bevezettünk. Pl. napkollektorral melegvízelőállítás, LED-es világítás, ahol ez indokolt, stb…)

 2. Pádár Tibor szerint:

  Tiszteletem Török úr!
  Én sokkal összetettebbnek vélem a kazán előremenőt. Leírom néhány gondolatomat.
  1 Minél intelligensebb egy termosztát, annál inkább “odafigyel” az előremenőre. Hiszen tudja, hogy a 75 fokos radiátor csak késve fogja teljesíteni a beállított szobahőfokot. Ez úgy érhető tetten, hogy a “kérés” megszűnik a termosztát felől, a fűtés leáll, pedig még nem érte el a termosztáton beállított értéket a szobahőfok.
  2. Fordítva is érdekes: alacsony előremenőnél maga a kazán blokkol. Ilyenkor kérés van, fűtés nincs. Ez gyakoribb és összességében hosszabb idejű kazánfűtést jelent. Ez zárt égésterű kazán esetén a ventilátort is hajszolja, attól meg a villanyszámla emelkedik. (Sokat fogyaszt ám a ventilátor!).
  3. Ősember korunkban a sugárzó hőre (Nap) voltunk utalva, amíg a tüzet fel nem találtuk. Ez az érzés nem veszett ki belőlünk. Megfigyelhetjük, hogy meleg radiátoros 21 fokos szobában jobb a közérzetünk, mint hideg radiátoros 21 fokos szobában. (Mindkettő előfordul). Ha alacsony értéken tartjuk az előremenőt, akkor több esélyünk van arra, hogy a radiátor mindig langyos, sosem hűl ki teljesen. Jómagam ezt úgy végzem, hogy téli hidegben megnövelem az előremenő hőfokot, tavasszal és ősszel leveszem 45-50 fokra.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Tisztelt Pádár Úr!

   Mivel nem szakmám a fűtéstechnika, csak kapizsgálom amit ír.
   Örömmel fogadnám, ha még többet írna az Ön által javasolt vezérlésről.
   Nálam is központi fűtés van. Gázkazánt használunk, a Honeywell CM707-es szobatermosztáttal.
   Ezt elég könnyű programozni.
   Szóval szívesen hasznosítanám az információit, de még nem értem pontosan a lényeget.
   TJ

 3. XY szerint:

  Gázkazán vízhőmérékletéhez:
  Már jóval korábban körbejártam a dolgot és azt találtam, hogy a gyártók minimum 60°C-os vízhőfokot írnak elő a káros kondenzációs jelenségek elkerüléséhez.
  Azt tanácsolom, hogy ezt érdemes beállítani, egy fokkal sem többet. Egyébiránt minden elvi megfontolás azt mutatja, hogy az alacsonyabb tartományban lenne energiatakarékosabb fűteni. Ezt most terjedelmi okokból nem részletezném. És még kazántípustól is függhet.
  Amire érdemes még odafigyelni szerintem az az, hogy a csövek nagyon jól hőszigeteltek legyenek. Ez különösen vonatkozik a hosszabb, hidegebb helyeken vezetett csövekre.
  További megtakarításhoz vezethet, ha a radiátor és a fal közé hőtükrös hőszigetelést teszünk, és ha NEM az ablaküveget fűtjük, például úgy, hogy rálógatjuk a radiátorra a függönyt oly módon, hogy az a meleg levegőt az ablaküvegre vezesse.

 4. Paparazzo szerint:

  Kompakt fénycső: “A Tunsgram fénycsövek kifejezetten csalódást keltettek. A GE (General Electric) és az IKEA-s fénycsövekkel volt a legjobb tapasztalatom.”

  Én a GE lighting -nál dolgozom, amíg léteztek piros-kék dobozos Tungsram termékek, Kanizsán a délelőttös műszak abba csomagolta “T” bélyegzővel, a délutános meg már a zöld-fekete GE palettára “GE” logoval.
  A tulajdonos egy és ugyanaz: GENERAL ELECTRIC.
  Nincs és nem is lehet különbség.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Köszönöm a hozzászólást.
   Érdekes.

 5. Melinda szerint:

  Jó napot kívánok!Nekem az lenne a kérdésem,hogy normális dolog-e az,hogy a 40 négyzetméteres most utólagos szigeteléssel ellátott kis lakásomban a falra szerelt kombi kazán kb 2-3 óránként kapcsolgat be,tehát addig tudja tartani a hőmérsékletet a lakásban.20 fokra van állítva a termosztát.Vagy meg kéne nézetnem egy szerelővel a kazánt mert lehet valami rosszul van beállítva rajta?Talán 1-2 éves lehet.Köszönöm válaszotokat

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Melinda!
   Nem vagyok fűtéstechnikai szakember, de biztos vagyok abban, hogy nem ideális állapot amit felvázolt.
   Én biztosan megnézetném egy szakemberrel.
   Üdvözlettel: Török József

 6. DevNull szerint:

  Én pl kicseréltem az összes izzót LED-re.
  Fényerősség tekintetében is megfelelő, veri a 35W-os halogént.
  http://mercurycomputer.hu/termekek/11248/Led_Fenyforras_M_Tech_GU10_Spot_24SMD_230V_290Lm_Meleg_Feher_3000K_keramia_5050_24LED_GU10_CER_MTL413.html
  Megdöbbentem azonban hogy nem ezek pörgetik a forgó-morgót. Hanem a mosógép, mosogatógép, vasaló, villanytűzhely, hőbefúbásos sütő, meg a 400W-os táp, stb.

  Egész évben napi 3 órás átlagos világítási (Elmű által közzétett átlag) idővel számolva halogén izzó összesen 1040 W
  napi fogyasztása: 125 Ft, havonta: 3750 Ft

  összes világítótestbe LED összesen: 115 W havi fogyasztása: 14 Ft, havonta: 420 Ft.

  És számoljuk, hogy a LED-ek 50.000 órát működnek az ígéret szerint (még nem tudtam lemérni, hogy így van-e, de a napi 3 órás használat mellett ez kb 45 év, azaz nekem már nem kell újakat vennem, nem hiszem, hogy megérem a 95. évemet:)), a halogéneket meg évente cserélheted…

  Megtakarítás: 3330/hó a tízezres számlából…

  Lassan összegyűlik a megfelelő mennyiségű sörösdoboz, és elkezdem építeni a Sörkollektort is:).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.