Szakszerű Windows telepítés 3500 forintért???

feb - 22 2010 | By

Egyre többször találkozom azzal, hogy Windows telepítés címén fél, negyed, vagy még annál is kevesebb munkát adnak el a gyanútlan és hozzá nem értő embereknek. Könnyű lépre menni, ha az ember csak az árat nézi, de nem tudja, hogy mi van mögötte. Olyan jól hangzik, hogy Windows telepítés 3500 forintért. Vajon lehetséges ez? 

Nos, az a kérdés, hogy mit nevezünk Windows telepítésnek?

Amennyiben azt nevezzük Windows telepítésnek, hogy betesszük a telepítő lemezt a meghajtóba, elindítom a Windows alap telepítését, majd az elkészült rendszerre felküldöm a legfontosabb eszközmeghajtókat (azokat is a géphez adott lemezekről), akkor igen, lehetséges 3500 forintért Windows-t telepíteni. Ha viszont szakszerű, komplett Windows telepítést szeretnénk elvégezni, akkor a szükséges munka messze több lesz, mint 3500 forint.

Csodák nincsenek. Aki azt ígéri, hogy 3500 forintért komplett, szakszerű telepítést csinál, az vagy varázsló, vagy őrült, vagy nem mond igazat.

A végén úgyis kiderül, hogy melyik volt igaz.

Fontos tudnod, hogy egy lassú, régi számítógép szakszerű, komplett telepítése Windows XP-vel általában nem fér bele 8 órába. A munka általában átcsúszik a következő munkanapra. 

Az idő jelentős részét a frissítések letöltése és telepítése viszi el.

A Windows Vista, már jellemzően 6-8 órán belül, komplett telepíthető.

A Windows 7 pedig már akár 4 óra alatt is komplett telepíthető.

Ahogy múlik az idő, egyre több frissítés jelenik meg a Windows 7-hez is. 

Jó szokás szerint, azokat nem lehet egy csomagban letölteni, így több menetben, több időt igényel majd a frissítés.

A fent említett idők gépenként erősen változhatnak. Egy gyors, korszerű számítógépen minden telepítés sokkal gyorsabban lefut.

Ha gyors az Internet hozzáférésünk sebessége és a Microsoft szerverei is éppen jó teljesítménnyel szolgáltatnak, akkor a frissítések időszükséglete is lehet sokkal jobb, vagy éppen rosszabb.

A lényeg nem is az idő, hanem az, hogy pontosan milyen feladatokat kell elvégezni egy szakszerű telepítés során.

 

A szakszerű, komplett  Windows telepítés a következő lépésekből áll:

1. Mi telepítés előtt a biztonság kedvéért lefuttatunk egy tesztprogramot, amellyel kizárjuk a memóriahibát.

2. A hardver eszközök azonosítása:      Megnézzük, hogy milyen alaplap, videó kártya, és egyéb hardver komponensek találhatók a számítógépben.

3. A szükséges (legfrissebb ellenőrzött) eszközillesztők (driverek) letöltése.

4. A Windows alap telepítése

5. A Windows driverezése. Ekkor telepítjük az alaplaphoz való chipset-eszközillesztőt, a grafikus kártya driver-ét, és az egyéb szükséges illesztő programot.

6. A Windows frissítése. Ez a leg időigényesebb feladat. Az Internetről le kell tölteni és telepíteni kell a Windows frissítéseket. Több száz megabyte-nyi frissítés letöltése is szükséges lehet.      A Windows akkor nevezhető biztonságosnak, ha friss, vagyis minden elérhető biztonsági frissítést tartalmaz, és ha egy megfelelő, komplex védelmi szoftver is telepítve van.      A Windows biztonsági frissítései olyan hibákat, hiányosságokat orvosolnak, amelyek nélkül a Windows könnyen támadható lesz. Még akkor is, ha egyébként megfelelő védelmi szoftvert telepítünk rá.

7. A Windows konfigurálása      Ahhoz, hogy kiaknázhatóak legyenek a hardver képességei, konfigurálni kell a Windows beállításait. A Swap file helyét és méretét, stb.

8. Komplex védelmi szoftver telepítése      Megfelelő védelem nélkül az Internet nagyon veszélyes terep. A leggyorsabb fertőzés, amit a saját szememmel láttam 1 másodpercen belül történt meg. (Alig egy másodpercet töltött a számítógép az Interneten, majd kihúztuk a kábelt, hogy telepítsük a megfelelő vírusvédelmet. Elkéstünk…)

9. A szükséges felhasználói programok telepítése      Office, VOIP szoftver, PDF olvasó, esetleg író, szótár program, fax funkció beállítása, egyéb programok telepítése.

10. A Windows optimalizálása      Számos szoftver telepítésekor automatikusan települnek különféle monitoring szoftverek, gyorsindítók, egyéb segédprogramok, amelyek szépen duzzasztják a rendszert. Az a tapasztalatunk, hogy ezek zömére nincs szükség. Főként előtelepített laptop számítógépek esetén gyakori, hogy a telepítés során még a „kisördög hegedűje” is feltelepül a számítógépre. Ennek meg az a következménye, hogy lassú a rendszerindítás, és sok felesleges rezidens program garázdálkodik a memóriában. Felesleges processzorterhelést és memóriafogyasztást okozva. Ezeket a felesleges alkalmazásokat le kell tiltani, el kell távolítani. Törölni kell a telepített frissítések visszavonására fenntartott munkafájlokat, fel kell szabadítani a feleslegesen lefoglalt rendszer-visszaállítási diszk területeket.

11. Amennyiben játék célra építjük, telepítjük a számítógépet, vagy különösen fontos a gép stabilitása, akkor különféle terheléses/stabilitási tesztekkel és 3D-s grafikus tesztekkel ellenőrizzük a rendszer stabilitását.

12. Ha újratelepítésről van szó, akkor a munka legelején gondoskodnunk kell az ügyfél dokumentumainak, levelezésének, egyéb mentendő adatának biztonsági mentéséről, a telepítés után pedig azok visszatöltéséről.

Ha a felsorolt feladatokat szépen, szakszerűen elvégezzük, akkor eredményül egy fürge és stabil telepített számítógépet kapunk.

No kérem, ezt nevezzük mi a LAPPA Computernél komplett Windows telepítésnek!

Lehetne persze azzal játszani, hogy e-feladatoknak mondjuk csak az 1/3-át végezzük el, de az nem éppen igényes munka. És szerintem nem is tisztességes a hozzá nem értő ügyféllel szemben.

A megfelelően telepített, driverezett és konfigurált Windows-os rendszer és a nem megfelelően telepített, driverezett és konfigurált Windows-os rendszer között akár 40%-os teljesítmény különbség is lehet, ugyanazon a hardveren.

Nem hókuszpók megoldásokról beszélek, csupán hozzáértésről, szakszerűségről és igényességről.

Persze, nem csak a sebességről, a teljesítményről van itt szó. Ha nem megfelelő a telepítés, ha nincs minden szükséges frissítés telepítve a Windows-hoz és az egyéb hardver komponensekhez, valamint a szoftverekhez, akkor előbb, utóbb valami nem fog megfelelően működni. Nem kapunk stabil, megbízható számítógépet.

A mi ügyfeleink jelentős része cég, akiknél nagyon fontos a megbízható, stabil működés.

Ugyanakkor, meggyőződésem, hogy a magánemberek sem szeretik a lefagyó, újrainduló, bizonytalan gépeket.

25 thoughts on “Szakszerű Windows telepítés 3500 forintért???

 1. tommcat szerint:

  Kedves Tanár Úr!

  A linux-os op.rendszerről mi a véleménye. Kb. másfél éve használom /természetesen frissítésekkel/ és olyan, mint telepítéskor.
  Lassulást, fertőzést nem tapasztaltam.
  Üdv: Egedi Tamás

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Tamás!

   Az én életemből eleddig kimaradt a Linux, így a véleményem nem volna mérvadó.

   Mivel pedig a Linux üzemeltetési problémáiról nincsenek tapasztalataim, ezért botorság volna erről nyilatkoznom.

   Ami viszont a Windows-t illeti, azt kijelenthetem, hogy a problémák 95%-át maguk a felkészületlen, kísérletező felhasználók okozzák.

   Van, hogy több évig is használok egy telepített Windows-t. Én is sok olyasmit teszek, ami miatt indokolt az időszakos karbantartás, de semmi panaszra nincs okom.
   Újratelepítést olyankor szoktam végezni, amikor Windows verziót cserélek.
   Olyankor szeretem a szűz telepítést. Az jót tesz a teljesítménynek.

   A Macintosh rendszerek és a Linux is a kevéssé támadott OS-ek közé tartoznak, ez azonban szerintem nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a védekezés.
   Vannak vírusok, trójai programok, … Linuxra és Mac OS-re is.
   Még ha kisebb is a fertőzés esélye.

   Üdvözlettel: Török J.

 2. Tamás szerint:

  Tisztelt Szerző!

  Azért a 1.5-2 nap kicsit túlzás::)

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Tamás!
   Köszönöm a hozzászólást!

   Valóban, ha korszerű, gyors számítógépről és a Windows 7 Service Pack 1 csomaggal bővített operációs rendszerről beszélnünk, akkor akár 4-5 óra alatt elvégezhető ez a feladat.
   Feltéve, hogy könnyen összeszedhetők (letölthetők) a friss eszközmeghajtók, nem kell le-, majd visszamenteni az ügyfél adatait, levelezését, stb.

   Ha azonban
   – régi és lassú a gép,
   – nagyon nem friss a telepítendő operációs rendszer,
   – esetleg Windows XP-t kell telepíteni,
   – temérdek frissítéssel,
   – gondoskodni kell az ügyféladatok lementéséről és visszatöltéséről,
   – komplett telepítésről beszélünk, ahol nem csak a Windows-t telepítjük és frissítjük, hanem az összes programot, Office-t, stb.
   – és még arra is figyelünk, hogy az ügyfél mindent ott találjon, ahol az előző Windows-ban már megszokta,
   akkor előfordul, hogy néha még a két nep (2×8 óra munkaidő) sem elég.

 3. Szása szerint:

  Kedves mindenki!
  én most végeztem el egy külföldi egyetem Alkalmazott Matematika szakát. Saját magamnak telepítek Windows-t, Linuxot, de meggyőződésem van arról,hogy a manuális rendszer frissítés (ÚJRATELEPÍTÉS) mindenféle képen indokolt 3-5 hónapos ciklusonként! A Linux azért “biztonságosabb” mint a Windows, mert nincs rá annyi hacker.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Szása!

   Nem értünk egyet.
   Ha a Windows-t szakszerűen telepítettük, frissítjük és legalább félévente elvégezzük a szükséges karbantartásokat, akkor a Windows évekig probléma mentesen használható.
   Ez esetben semmi sem indokolja az újratelepítést.
   Ha csak nem az, ha a felhasználó össze vissza telepítget mindet féle szedett-vedett, ellenőrizetlen szoftvert, majd azok egy részét szabálytalanul távolítja el.
   Ez esetben gyakran elfordul, hogy alaposan belerondít a Windows lelki világába.
   Egy ilyen Windows-t, amely már mutatja a betegség jeleit, bizony érdemes újratelepíteni.

   A második megjegyzéseddel már tudok némileg azonosulni.
   Gyakran az operációs rendszerek közt az adja a legnagyobb különbséget, hogy mennyire elterjedtek és annak okán mennyire támadják őket.
   Bár nem biztos, hogy a hackerekkel (számítógépes szakember, aki azon dolgozik, hogy át vegye a számítógépes rendszer irányítását.) van a legtöbb probléma.
   Több problémát okoznak a rosszul megírt szoftverek, a vírusok, az adware-ek, a trójai programok, stb. No, meg a nem megfelelő védelmi megoldások.

 4. Kecsa, Kelemen Zsolt szerint:

  Kedves mindenki!
  Teljes mértékben 1tértek Jozsef -el 1windows -os rendszer MEGFELELŐ karbantartás révén, igen is több évig biztonságosan tud müködni.
  A windows rendszert is le lehet “butitani” (megfelelö hozzá értéssel) linuxal meg egyezö “biztonságra”.

  Tisztelt Szása!
  Tapasztalataim szerint Teljesen másképp gondolkodik aki számítógépeket programoz, mint aki számítógépeket javít.

  Tisztelettel
  Kecsa

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Zsolt!

   Köszi a megerősítést!
   Nagyon fontosat írtál:
   “A windows rendszert is le lehet “butitani” (megfelelö hozzá értéssel) linuxal meg egyezö “biztonságra”.”

   Ez bizony így igaz, főként a Windows 7-re.
   XP-nél azért bizonyos szoftverekkel meggyűlt a bajunk, mert csak rendszergazdai jogosultsággal volt hajlandó futni. Azért meg lehetett oldani.

   A Windows 7 egyik legnagyobb erénye pont ez, hogy rendesen megcsinálták a jogosultságkezelést és akár egy otthoni rendszert is jól lehetett működtetni.

   Számos helyen hosszú távra megoldotta a problémát, hogy a gyerekek csak “mezei felhasználói fiókkal” rendelkeztek. Ha pedig olyan telepítendő akadt, amit a szülő engedélyezett, akkor beírta hozzá a saját rendszergazdai jelszavát és máris lehetett telepíteni.

   Az is remek dolog, hogy a Windows 7-ben a rendszergazda sem állandóan rendszergazdaként operál. A Windows a belépett rendszergazda jogosultságát azonnal alacsonyabb jogosultsági szintre kapcsolja át. Ezzel növeli a biztonságot. (Ez a Windows atyai rendszergazdára (gyárilag Rendszergazda nevű, és alap esetben le van tiltva) nem vonatkozik)
   Természetesen bármikor visszaveheti a rendszergazdai jogosultságokat és élhet a jogaival, hiszen ha valami olyan dolgot kezdeményez, amihez feltétlenül rendszergazdai jogosultság kell, akkor a Windows rákérdez, hogy élni akar-e a rendszergazdai jogaival.

   A véleményem szerint mindenkinek úgy kellene dolgoznia, hogy a munka fiókja Felhasználó és nem rendszergazda.
   Ha meg telepíteni akar, akkor megadja hozzá a másik, rendszergazdai fiókjának azonosítóit.

   Köszi a megjegyzést!

   Üdv: Török József

 5. Zsombor szerint:

  Kedves Szerző és Mindenki!

  Átlagosan mennyibe kerül egy Windows újratelepítése szakszerűen?

  Köszönettel, Zsombor

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Zsombor!

   Ez természetesen attól függ, hogy mit értünk szakszerű Windows telepítés alatt.
   Mi 10 000 Ft +ÁFa áron telepítünk egy Windows-t.
   Ez az alábbiakat tartalmazza:
   – Windows alaptelepítése
   – A hardverkomponensek legfrissebb eszközmebhajtóinak letöltése és telepítése
   – Az összes elérhető Windows frissítés telepítése
   – A Windows konfigurálása a hardverhez (Swap file méretezése, rendszervisszaállítási beállítások elvégzése, több lemezes konfiguráció esetén a feladatok megosztása a diszkek között, stb.)
   – Védelmi szoftver, egyéb a felhasználó által birtokolt, vagy megrendelt szoftver telepítése és azok frissítése.
   – Frissítési előzmények eltávolítása

   Sajnos sok esetben látom, hogy Windows telepítés alatt annak a feladatsornak egy részét értik, mint amit én felvázoltam. A kettőközött végeredményben azonban igen nagy lehet a különbség. Ez a különbség kihathat a rendszer megbízhatóságára és teljesítményére egyaránt.

   Üdvözlettel: Török József

 6. Tóth László szerint:

  Kedves József!
  Van még egy módszer az ön által felsorolton kívül hogy hogyan lehet ennyi pénzből windows-t telepíteni az pedig az hogy megvesz egy xp-t vagy rosszabb esetben letölti és azt telepíti föl a gépre.És esetleg talán még a frissítéseket föltelepíti.És ezért van még képe pénzt elkéri.Más meg majd fizet ha lebukik,bár mondjuk abban nem vagyok biztos hogy a Microsoft foglalkozik-e még a másolt szoftver üggyel mert már szerintem mindenki másoltat használ.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves László!
   Nem biztos, hogy értem.
   Kifejtené pontosabban?
   Üdvözlettel: Török József

 7. Tóth László szerint:

  Kedves József!
  Úgy értem hogy vannak olyan informatikák ahol megvesznek egy windows szoftvert az most lényegtelen hogy vistát xp-t vagy esetleg windows 7-et persze törvényesen azt egy számítógépre lehetne telepíteni de ők az összes ügyfélnek azt rakják föl a gépére,vagy estleg rosszabb esetben letöltenek egy windowst és azt telepítik föl majd aktiválják valahogyan(activator vagy internetről szerzett licence key)és így sikerül 3500ft-ból előállítani ezt az egészet.És persze a nem hozzáértő ügyfél (mert ha hozzáértő lenne akkor nem vinné el szervízbe)csak azt nézi hogy pár ezer forintból megvan,és sajnos ezek maradnak talpon aki meg mindent legálisan csinál és ennek az összegnek a 3-4szeresét elkéri oda pedig senki nem jár.
  Tisztelettel:Tóth László

 8. Tóth László szerint:

  Kedves József!
  Az előző hozzászólásomhoz csatolva írnám még azt hogyha a legelső hozzászólást magára vette akkor azt kérem felejtse el mert nem magára mondtam csak most itt nem szeretném megemlíteni hogy kire gondoltam.

 9. Luca szerint:

  Hello.
  Ha szükségem lenne egy op rendszer telepítésére, hova tudnám vinni a gépem? Akkor is megcsinálják, ha nincs saját?

  1. Torok Jozsef szerint:

   Két esetben tudunk Windows-t telepíteni.
   1. Ön hozza a telepítendő Windows-t.
   2. Vásárol tőlünk Windows-t a gépéhez.

   Lopott (tört) Windows-okkal nem foglalkozunk.

   A LAPPA Computer Weboldalán találja az elérhetőségünket. http://lappa.hu

 10. Tamás szerint:

  Igazából nem is tudom hogy bukkantam erre az oldalra.
  Az indokok nyomósak, egy valamit elvétve amit a többiek is irtak. Én körülbelül 3 éve intenziven, 6 éve úgy hébe hóba linuxot használok. Most talán kezd fejlődni, és ez egy jó pont. A sebezhetősége, ha később lesznek is hackerek, ennek logikusan van felépitve, mind a fájlszerkezet, mind a jogok. Beleirni magát nem tudja sehova, superuser jelszó hiányában, max a temp-be meg a dokumentumokba, de hogy onnan magától nem is indul el, az is biztos 🙂 Szóval már ezért sem lesz egy könnyen sebezhető a linux a későbbiekben. Idegesitő hogy jelszó jelszó, de védelem, kéremszépen. A windows csak jól kezdte el, hogy fejlődni akar, meghúditotta (egy használhatatlan rendszerrel) a világot. De a szerverek, nem véletlen nem Windows Server Editionok.. 🙂
  Windows pedig ha nem csináltunk vele semmit (én 6 hónapig napi szinten használtam), se új program, csak internet, és már 3 hónap után lassult. Arról nem beszélve hogy 6 hónap után már vagy feladta a harcot az élettel, vagy szenvedősen ment.
  Én itt megfogadtam, hogy soha többet windowst. Már csak azért van, ha netán olyan program kellene, amihez nélkülözhetetlen, de szerintem 3 év alatt összesen 3szor nem volt elinditva a windows 🙂
  Viszont az árak, leirások korrektek. Nem csak feldobod, oszt jól van, mint a többiek. A tesztelések plusz pontot kapnak! 🙂
  Szép napot!

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Tamás!
   Minél elterjedtebb egy rendszer annál többen próbálják támadni.
   Ettől eltekintve, én nem érzem olyan végzetesnek a dolgot, mint Te.
   Én nagyon szeretem a Windows-t. Persze könnyű nekem.
   A Windows tartósan problémamentes használatához az alábbiak szükségesek:
   – Szakserű telepítés, a végén a felesleges ideiglenes fájlok eltávolításával.
   – Megfelelő védelmi szoftver telepítése
   – Rendszeres frissítés (lehet automatikus)
   – A felhasználás függvényében évente, vagy félévente egy Windows karbantartás.

   Igen, a karbantartások egy részét magától is elvégezhetné a Windows, de ennek is lennének hátulütői.

   Amikor szakszerű telepítésről beszéltem, abba bele értettem a Windows hardverhez és a felhasználás jellegéhez konfigurálását is.
   Nem mindegy, hogy mekkora rendszervisszaállítási területet engedélyezünk a meghajtókon.
   Nem érdektelen a swap file méretének beállítása. Sorolhatnám tovább.

   Van amit a Linuxban jobban kifundáltak a fejlesztők, mint a Windows-ban.
   Ettől függetlenül a Windows jól működő, széles igények kiszolgálására képes operációs rendszer.
   Üdv: TJ

 11. Barna Gergely szerint:

  Kedves József!

  Miközben a Google-ban kerestem a lassú windows xp elleni megoldásokat, rátaláltam erre az írásra. Bevallom őszintén, hogy soha nem vittem szervizbe telepíteni a gépem. Mindig magam oldom meg, ha telepítésre kerül a sor. Egyet értek önnel abban, hogy ha nem telepítünk fel össze-vissza mindenféle szoftvert, akkor igen sokáig megmarad a rendszer stabilitása. Annak is sokszor utána jártam, hogy érdemes-e külön karbantartó szoftvereket használni, van e értelme például a CCleaner-nek vagy a Free Registry Defragnak. De pontos választ sosem találtam ezekre a kérdésekre. Az elmúlt 9 év alatt azt hiszem több százezer Ft kiadástól mentettem meg magam, mert olyan sokszor kellett telepítenem. Azt gondolom, hogy egy munkahelyi számítógépen könnyű betartani azt, hogy nem telepítünk mindenféle programot, csak azt amire valóban szükség van. De úgy érzem, hogy az otthoni géppel más a helyzet, hiszen azt általában nem egy dologra használjuk. Legalábbis én nem. Ezen végzem a munkám, a hobbim és szabadidőmben még játszásra is igénybe veszem a gépem. Az interneten olvastam olyat is, hogy volt aki kipróbálta hogy felrakott egy alap xp-t és azt mindennap bekapcsolta, de nem kötötte netre, csak ment magának és két hónap alatt teljesen magától teleszemetelődött. Olyan karbantartó programot sem találtam – szerintem nem is létezik – ami képes úgy kitisztítani egy program törlése után a maradványokat, hogy olyan legyen, mint ha azt a programot még sosem tettük volna fel. Utóljára tavaly év végén telepítettem a gépem azóta nagyon oda figyelek, hogy mit teszek fel. De már bizonyos rendszer fájlok mérete így is rohamosan nő (NTUSER.DAT tlepítés után 1,75MB most már 3,75MB, felhasználói profilméret telepítés után 98MB, most már 123MB, a registry software fájlja a system32 mappán belül a config mappában telepítés után 15,2MB volt most már 19MB) Érdekes, hogy amikor törlök eg yprogramot, attól még nem csökken a registry fájl mérete sem és az NTUSER.DAT is csak nő. Van e ezekre működő megoldás, vagy ez a windows természete? Lehet furának tűnik az írásom és túl hosszú is lett, de már szeretnék végre pontos választ találni a felmerülő kérdésekre, mert évek óta csak örlődök. Azzal tisztában vagyok hogy nem jó ha havonta rakjuk újra a windowst. Azt is próbáltam már hogy feltettem mindenből a legújabbat telepítéskor és aztán elhatároztam hogy nem frissítem és nem cserélgetem a programokat, de egy idő után már nem működött az adott program megfelelően mert közölte hogy elavult. Ha lecseréltem és frissítettem a fentebb említett rendszer fájlok már dagadtak is. Hogyan lehet ezeket kiküszöbölni? Nos ezért is írtam hogy egy otthon használt gépnél, amit sok mindenre használ az ember nem könnyű betartani ezeket a szakszerű dolgokat. A véleményt és a választ előre is köszönöm.

  1. Torok Jozsef szerint:

   Kedves Gergely!

   Én 2-3 évig használok egy Windows-t, mielőtt újratelepítem.
   Csak akkor lehet indokolt az évenkénti újratelepítés, ha szakszerűtlen szoftver eltávolítások történnek és olyan szoftverek is telepítésre kerülnek, amelyek belerondítanak a rendszerbe.
   Nagyon fontos, hogy megbízható teljes körű védelmi szoftverrel védje a számítógépét. Egy vírusirtó ma már nem elég.
   Az egyik legjobb karbantartó szoftver a TuneUp Utilities 2013.
   Ha sok programot szeret kipróbálni, érdemes telepítenie egy virtuális windows-t.
   Pl. VMware alá. Erre anélkül telepíthetsz kipróbálandó alkalmazásokat, hogy az kihatással lenne a fő rendszerre.
   A frissítések, új verziók telepítése nyilván lesz némi hatással az operációs rendszer méretére, de amíg ez a növekedés nem halad meg egy mértéket ezzel nem érdemes foglalkozni.
   Lassan egyébként ideje lesz áttérnie a Windows 7-re.
   A Windows 8 szerintem még nincs eléggé készen.
   Üdv: Török József

 12. Ben szerint:

  Kedves Gergely!

  “Az interneten olvastam olyat is, hogy volt aki kipróbálta hogy felrakott egy alap xp-t és azt mindennap bekapcsolta, de nem kötötte netre, csak ment magának és két hónap alatt teljesen magától teleszemetelődött.”
  Ezt azért én nem nagyon hiszem el…. Jó lenne tudni, h pontosan mit is értettek “teleszemetelődés” alatt…

  Szoftverfejlesztő vagyok, az irodai gépemen XP van. Nem is emlékeztem arra, h pontosan mikor telepítettem a rendszert, de most kíváncsiságból megnéztem a setuplog.txt-t: 2008.09.29 !!!!! Azóta használom napi 8-9 órát (munka,netezés). Van fent vírusirtó (nem free, rendszeresen frissített), tűzfal, nem szedek le mindenféle feltört programot. Nagyon megválogatom h mit telepítek fel. Csak azért lesz hamarosan új gépem, mert az új fejlesztőeszköz már nem megy XP alatt. De amúgy semmi problémám nincs a géppel, nem fagy, nyilván nem olyan gyors két maggal és 2GB memóriával mint egy modern gép, de teljesen jól használható.

  Üdv!
  Ben

  1. Torok Jozsef szerint:

   Hát, ez van, ha valaki hozzáértően bánik egy Windows-al.

   🙂 TJ

 13. Ohat László szerint:

  Évek óta linuxot használok, mert meguntam vacakolni a windows-al. Informatikus is vagyok, de feleslegesen nem akarok belemászni problémákba, amik a valódi törekvéseimtől eltérítenek. Azt tapasztaltam, hogy a linux laikus használattal is stabilabb, mint a windows szakértelemmel. Barátnőm is állandóan kínlódott az XP-vel, ő meg pláne nem akar szakértő lenni, csak netezni. Amikor említettem neki a linuxot, akkor idegenkedett, mert azt hallotta, hogy gurunak kell lenni hozzá. Ám, amikor megmutattam neki, hogy a linux alatt a Firefox menüszinten ugyanaz, az összes perfériát kezeli, akkor búcsút intett a windowsnak és már 3 éve linux mint van a gépén. A frissítéseket néhány havonta engedélyezi – nem önfejüsködik a linux – ezt külön szeretjük, mert nem akkor csinálja a rendszer, amikor éppen neteznék én is. 3 éve nincs lassulás, pedig már nagyon sok programot telepítettünk és szedtünk le.

  Ennek okán megkérdeztem egy telepítőemberkét és egy számtech boltost, hogy miért nem telepítenek laikusoknak linuxot, azt válaszolták, hogy akkor nem hívják őket mégegyszer, mert nem vírusozódik be, nem lassul le. Persze, nem mindenkinek jó a linux, aki olyan programot használ, ami csak windows-on fut. Bár, erre is találtam megoldást, linux alatt virtualboxban futtatok XP-t. Egyszer telepítettem és aktiváltam, majd elmentettem az 1db másfél gigás fájlt, ami a virtualboxban maga az XP fájlrendszere. Így bármikor bajom van vele, visszaállítom 5 perc alatt, és azt hiszi, hogy frissen van telepítve, aktiválva, újra jó, nem kell hozzá ismét 8-10 óra. A virtualbox a linux bármely könyvtárait hálózati meghajtóként felkínáljhatja a windowsnak, és így a windowsban dolgozva ezeket csatolom meghajtóként és minden dokumentumot oda mentek. Ebből két előny van, egyik, hogy mivel a windowsban nincs felhasználói adat, tönkremehet anélkül, hogy adatok elvesznének. A másik, hogy a windows elindítása nélkül is elérhetőek a felhasználói fájlok. A két op redszer szépen fut együtt, osztott vágólap, integrált nézetben a linux és windows ablakok egymás mellett, a virtualbox bármely USB-s eszközt elveszi a linuxtól és átadjaa a windowsnak, a netet is megosztja a windows-al, ha kell, itt az a lényeg, hogy elvehető, ha nem kell, így nincs a windows a neten, nem célpont.

  1. Torok Jozsef szerint:

   A Windows XP rendkívül sokáig jól szolgálta a felhasználókat. A maga idejében igazán jó operációs rendszernek számított. Mára eljárt felette az idő, a támogatása (frissítések) megszűnt, így cserélni kell.

   A Windows Vistán a magas hardverigénye, emiatt sikertelensége miatt gyorsan túllépett a Microsoft.

   A Windows 7 kiforrott, remek operációs rendszer.

   A Windows 8.1 már befejezettnek tekinthető OS, amit a forgalmazási tendenciák miatt nehéz lesz kikerülni.

    

   Az emberek azért használnak Windows-t, mert ezt tanulták az iskolákban, ezt használják a munkahelyükön, ezt szokták meg.

   Ami a Windows megbízhatóságát és karbantartási igényét illeti, határozottan állítom, hogy a Windows 7 és a 8.1 szakszerű telepítés, konfigurálás és megfelelő komplex védelem alkalmazása mellett nagyon megbízható, stabil operációs rendszer.

   Abban egyet értünk, hogy a telepítéséhez érteni kell.

   Felhasználóként nem kell hozzá nagy szakértelem.

   Ha általános jogú felhasználóként használja a Windows-t, és nem rendszergazdaként, azzal jelentősen erősítheti a Windows biztonságát.

    

   Régóta megy ez a vita arról, hogy melyik jobb operációs rendszer.

   A lényeg azonban nem ez. Sokkal inkább az, hogy mit kérnek, mit akarnak a felhasználók.

    

   Ami pedig a számítástechnikai szakboltok, szervizek hozzáállását illeti, vannak ilyenek és vannak olyanok.

   Nem a Microsoft és nem a Windows tehet arról, hogy sokan nem végzik el jól a munkájukat.

   Egy Audi sem volna olyan jó autó, ha nem szerelnék össze oly nagy gondossággal.

   A Windows nagyon sokféle vason képes futni, így azt az adott vashoz célszerű beállítani. Ez a telepítést végző szakember dolga.

    

   A magam részéről köszönettel maradok a Windows-nál. Igaz, a Windows 7-et jobban kedvelem.

   Köszönöm a hozzászólást!

   Üdv. Török József

    

    

 14. Ohat László szerint:

  Egy dologgal nem értek egyet:
  “Az emberek azért használnak Windows-t, mert ezt tanulták az iskolákban, ezt használják a munkahelyükön, ezt szokták meg. ”
  A emberek nem a windowst használják, hanem a böngészőt, a skype-ot, mediaplayer-t, winamp-ot. játékokat. Tökre nem érdekli őket, mi dohog a háttérben. Ugyanaz a szitu, mint az autókkal. Néhány műszaki érdeklődésű mániást kivéve legszívesebben soha nem nyitnák fel a motorháztetőt.

  Többször találkozom – mert megkeresnek – felhasználókkal, akik jönnek nekem olyan bajokkal, amik linux alatt elő sem fordulnak. Ekkor javaslom nekik az áttérést linuxra.
  Ekkor jönnek a kérdések:
  – Az meg mi?
  Visszakérdezek: – Mi a windows?
  Válasz: – Hát,…őőő…..ami a gépemen van.
  – Na, hát az helyett jó a linux, ami nem windows, tehát, a windowsra írt programok nem futnak rajta, de ezen programoknak sokszor van linuxos változata, ami pont ugyanaz általában.
  – Miért jobb a linux?
  – Mert nem futnak rajta a vírusok, ezért nem kell vírusirtót telepíteni, már ezért gyorsabb lesz a géped, felmehetsz a legvadabb ukrán szekszoldalra is, ráadásul az egész ingyen van.
  – De nem értek a linuxhoz, a windows-t meg már megtanultam.
  – Tényleg? Akkor mit keresel itt?
  – Hát, őőő…..
  – Egyezzünk meg abban, hogy nem értesz a windowshoz, mert akkor legalább fel tudnád telepíteni.
  – Hát…jó.
  – Akkor nem mindegy, mihez nem értesz?
  – Akkor tulajdonképpen mindegy.
  – Hát nem mindegy.
  – Ne szívassál!
  – Na, nem szívatlak tovább. 🙂 Az a lényeg, ha már nem értesz hozzá, akkor legalább legyen lehetőleg “bolondbiztos” a rendszer, ne kelljen vírusokkal foglalkozni, töredezettség menteníteni, kipucolni, megvásárolni, aktiválni, etc,. A windowshoz képest a linux ezt tapasztalatom szerint jobban tudja. Azt meséld el, miket szoktál csinálni a géppel és ha nincs olyan program, ami csak a windows-on képes futni, akkor nincs akadálya a linuxnak.

  S ekkor megmutatom neki a gépemen, hogy megy a linux alatt a firefox és társai, skype, levelezőrendszer, működik a wifi, a webkamera, hang is van, bluetooth is kiküldi a fülesre a hangot, mobilnet is megy, hálózatot is látja, és a gép kikapcsolása kb. 5 másodperc, nem szuttyog tovább semmivel.

  Ezután jön a feketeleves.
  Feltelepítés előtt le kell szedni a felhasználói adatokat. De olyan még nem volt, hogy ne találkoztam volna irtó nagy kuplerájjal a gépeken, minden össze-vissza, több példányban, stb.
  Tipikus, hogy nem találja a saját gépén a fájlokat “pedig ide tettem” “tudom, hogy meg van valahol”.
  Ekkor mutatom meg neki az én gépemen a patika rendet, hogy előre kidolgozott könyvtárszerkezetben tárolok mindent és bármit keresek 10mp a maximum, hogy megvan.
  – De hát ezt hogy’ kell? – Szól a kérdés.
  – Hát úgy, hogy a letöltések mappa az ne a végleges helye legyen a cuccaidnak, hiszen az autód csomagtartója sem az, gondolom, nem onnan eszel, hanem beviszed a konyhába a helyére a kaját, nem? Hát, akkor légyszíves a zenét a zenéhez, a képet a képekhez, és a fájlnév tükrözze annak tartalmát, mert az életben nem találod meg két hét után, az asztalodon sincs már hely, nem látszik a háttérképed.
  – Akkor most mi legyen?
  – Itt ez a hordozható vinyó, erre az egészet áttolod egyben, majd mellette ki kell alakítani az új könyvtárszerkezetet, ebbe szépen egyesével átválogatod a fájlokat, ki fog derülni, mi van duplán és triplán, de úgy, hogy áthelyezéssel, mert ha ott marad az eredeti helyén is, később nem fogod tudni, hol tartasz. Ha elfogyott, akkor kész. Ami nem kell, azt töröld. Ha kész vagy és átnézted nem hiányzik semmi, akkor szólsz, és felmegy a linux, majd rátoljuk a fájlokat és kész. Ha hiányzik valami, véletlenül töröltél, akkor az eredeti a gépeden még ott lehet.

  Na, általában két hét, mire kész a csávó, és szentségel, mekkora kupleráj volt a gépén. Hát, mindent a helyére kell tenni egyből, és ki sem alakul a káosz, de a való életben is így van ez.
  Ez az a plusz, a szemlélet, amit a szakember még adhat a laikusnak, amire magától soha nem jönne rá és érzi úgy, kapott valamit a pénzéért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.